Jongvolwassene

Hieronder vind je informatie over een aantal veel voorkomende thema’s over jongvolwassenen.
Heb je na het lezen van de tips nog vragen of houden andere thema’s je bezig? Neem gerust contact op.

Volwassene in huis

Het is tegenwoordig een financiële uitdaging om het ouderlijk huis te verlaten, waardoor het voor veel 18-plussers moeilijk is om zelfstandig te gaan wonen. Maar hoe ga je hiermee om als je een volwassen kind in huis hebt? Open communicatie is essentieel. Praat met elkaar, deel gedachten en maak afspraken. Het is belangrijk om verwachtingen naar elkaar uit te spreken over vrijheid en verantwoordelijkheid in huis. Over het algemeen gedragen kinderen zich volwassener wanneer ze meer betrokken worden bij beslissingen. 

Financiën

Jongvolwassenen zijn vanaf 18 jaar verantwoordelijk voor hun eigen financiën. Hier komen nieuwe dingen bij kijken, zoals het aanvragen van zorgtoeslag, studiefinanciering en studentenreisproduct. Niet iedereen heeft hier recht op. Klik op de button hieronder voor meer informatie. 

Als ouder kun je helpen door actief betrokken te zijn bij het financiële leerproces van je kind en mee te kijken bij de administratie. Je kunt samen een overzicht van de (nieuwe) uitgaven en inkomsten maken. Zorg dat inkomsten en uitgaven in balans zijn en maak waar mogelijk ook ruimte om te sparen. Op deze manier krijg je inzicht en voorkom je dat je schulden gaat maken. Het is daarnaast belangrijk dat je bent voorbereid op onverwachte toekomstige gebeurtenissen. Je kunt je kinderen hierin begeleiden door zelf het goede voorbeeld te geven en om hulp vragen wanneer dit nodig is. 

Voor de meeste jongeren betekent financiële zelfstandigheid ook keuzes maken. Overweeg goed of je iets echt nodig hebt en wat je nog meer met dat geld zou kunnen doen. Een bijbaan kan zorgen voor wat extra inkomsten. 

Klik één van de buttons hieronder voor meer informatie over 18 jaar worden.

18 jaar en dan? Wat verandert er als je 18 jaar wordt?

Toekomstperspectief

Tijdens de jongvolwassenheid bereiden jongeren zich voor op de toekomst en staan ze voor belangrijke keuzes op het gebied van studie, werk en persoonlijke relaties. Als ouder kun je een ondersteunende rol spelen door samen met je kind interesses te verkennen en realistische doelen te stellen. Luister naar de dromen en ambities van je kind en stel samen een stappenplan op om deze te bereiken. Toon begrip voor de uitdagingen waarmee je kind wordt geconfronteerd. Door open te communiceren over deze zaken voelen jongeren zich gesteund en leren ze bouwen aan hun eigen toekomst. 

Op eigen benen staan

Het proces van zelfstandigheid begint al wanneer kinderen klein zijn en zet zich voort bij jongvolwassenen. Eerst in een veilige thuisomgeving en vervolgens in een steeds groter wordende wereld. Het geven van taken en het geleidelijk toevertrouwen van verantwoordelijkheden helpt de jongvolwassene om zelfredzaam te worden. Als ouder is het belangrijk om te laten zien dat het proces boven het eindresultaat telt en dat fouten maken mag. Het uitspreken van vertrouwen in hun kunnen, het gezamenlijk bespreken van prestaties en begrijpen waarom iets goed is gegaan, bevordert het zelfvertrouwen. Ook sport en sociale activiteiten blijven belangrijk, omdat jongvolwassenen leren omgaan met uitdagingen, vriendschappen opbouwen en hun eigen kwaliteiten ontdekken. Zo leert je kind op eigen benen staan.

Vrije tijd

Jongvolwassenen hebben diverse mogelijkheden om hun vrije tijd in te vullen, afhankelijk van hun dagelijkse bezigheden en beschikbare tijd. Als ouder is het waardevol om in gesprek te gaan over de interesses en voorkeuren van je kind. Het is ook essentieel om tijd vrij te maken voor ontspanning. Misschien moet jouw kind dit nog leren en kun je meedenken over de invulling hiervan. 

Het stimuleren van sportactiviteiten, sociale evenementen en het ontdekken van hobby’s zijn goede manieren om je kind te helpen vrije tijd op een gezonde en plezierige manier in te vullen.