Puber

Hieronder vind je informatie over een aantal veel voorkomende thema’s over basisschoolkinderen.
Heb je na het lezen van de tips nog vragen of houden andere thema’s je bezig? Neem gerust contact op.

Puberbrein

In de puberteit ondergaan de hersenen van een kind aanzienlijke veranderingen, waardoor het opvoeden van een puber een uitdaging kan zijn. Om te begrijpen wat er in de hersenen gebeurt, hebben we hieronder een filmpje toegevoegd.  

Als ouder is het belangrijk om pubers om structuur en veiligheid te bieden. Ook werkt het om positief gedrag te benadrukken en interesses en talenten van je kind aan te moedigen. Verder kun je verantwoordelijkheid stimuleren door geleidelijk meer vrijheid te geven. Communiceer als ouder het helder over grenzen en regels en laat je puber hier ook over meebeslissen. Pubers hebben behoefte aan zowel vrijheid als veiligheid tijdens deze verwarrende fase van zelfontdekking. Het begrijpen van het puberbrein helpt om aan te sluiten bij de behoeften van je kind en een gezonde relatie met je puber op te bouwen. 

Helder opvoeden Puberbrein

Zelfbeeld

In de puberteit verandert het zelfbeeld van kinderen vaak, dit hoort bij de leeftijd. Pubers kunnen zich druk maken over hun uiterlijk en wat anderen hiervan denken, wat snel tot onzekerheid kan leiden. 

Rond de leeftijd van 12 jaar begint de zelfwaardering bij de meeste pubers te dalen, met vaak het laagste punt rond 15 jaar. Deze daling komt doordat pubers hun eigen identiteit aan het ontwikkelen zijn en zich meer gaan richten op anderen dan op hun ouders. 

Meisjes hebben vaak meer moeite met een negatief zelfbeeld. Ze kunnen gevoelig zijn voor de mening van anderen en onzeker worden over hun uiterlijk en seksuele aantrekkelijkheid. 

Als ouder kun je helpen door open te zijn en te luisteren naar wat je puber denkt en voelt over zichzelf. Pubers experimenteren ook vaak met nieuwe stijlen en kunnen het moeilijk vinden om hun uiterlijk te accepteren. Het is belangrijk om hier begrip voor te hebben zonder erover te oordelen. Moedig ze aan om trots te zijn op wie ze zijn en wat ze mooi vinden aan zichzelf. 

Seksualiteit

In de pubertijd gaan jongeren ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Ze krijgen steeds meer de behoefte om zelf keuzes te maken en (vriendschaps)relaties aan te gaan, los van hun ouders. Gedurende deze fase ontdekken jongeren hun persoonlijke wensen en grenzen op seksueel gebied door te experimenteren. Dit kan ook voor veel onzekerheid zorgen bij pubers. 

Het is belangrijk dat pubers de ruimte krijgen om te experimenteren en te ontdekken. Als ouder is het belangrijk deze ruimte te bieden. Zorg dat je tegelijkertijd betrokken blijft bij je kind en praat over relaties, waarden en normen en grenzen. Grenzen van je eigen kind, maar ook over het respecteren van andermans grenzen. Zorg ervoor dat je kind weet dat hij/zij altijd bij je terecht kan wanneer er iets is. 

Seksuele opvoeding

NIX18

In de puberteit experimenteren jongeren vaak met bijvoorbeeld roken, alcohol of drugs. Experimenteren kan bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het brein van een puber is nog in ontwikkeling en kan deze risico’s niet altijd volledig overzien. Als ouder is het daarom belangrijk om duidelijke regels en grenzen te stellen over het gebruik, te weten wat je kind doet, waar en met wie, en zelf een goed voorbeeld te geven. Kies een geschikt moment om hierover te praten en wees nieuwsgierig zonder te oordelen. 

Factoren zoals verveling, stress en nieuwsgierigheid kunnen een rol spelen bij het gebruik van middelen door pubers. Ook vrienden hebben veel invloed, omdat pubers graag ergens bij willen horen en soms meedoen met hun vrienden. Het begrijpen van de redenen achter het gebruik, kan helpen om je kind te ondersteunen. 

Gamen / social media

Veel tieners besteden veel tijd aan gamen en social media om verschillende redenen, zoals ontspanning, ontlading en het leggen van contacten. Tegelijkertijd heeft dit ook een keerzijde. Op deze platforms lijkt het vaak alsof het leven van anderen perfect is, wat bij tieners gevoelens van onzekerheid kan veroorzaken. Anderen besteden veel tijd van hun dag aan gamen, wat zorgen kan oproepen bij ouders. 

Het is belangrijk om in contact te blijven met je tiener. Toon oprechte interesse in wat je kind doet op social media en tijdens het gamen. Dit helpt om te begrijpen waar je kind mee bezig is. Ook kun je afspraken maken hierover. Ga in gesprek en bespreek wat je kind belangrijk vindt en wat jij als ouder belangrijk vindt. Probeer samen overeenstemming te bereiken over regels en afspraken met betrekking tot gamen en het gebruik van social media. 

Wil je meer weten over mediawijsheid, klik dan op onderstaande button voor meer tips!

Mediawijsheid